Toimitusjohtajalta

Jo 80 vuotta julkisia hankintoja

Vuosi 2021 oli onnistunut. Näin siitäkin huolimatta, että koronapandemia pitkittyi, ja haastoi meitäkin. Hanselissa kyseessä oli juhlavuosi: Valtion hankintakeskus perustettiin 1941, ja siitä alkoi ensin viraston ja myöhemmin osakeyhtiön jo yli 80 vuotta jatkunut tarina. Pitkä ja monivaiheinen matkamme nykytilanteeseen, jossa olemme koko julkishallintoa palveleva yhteishankintayksikkö, on mielenkiintoinen. Harmillisesti emme kuitenkaan koronan vuoksi päässeet kokoamaan yhteistyökumppaneitamme tarinamme äärelle juhlimaan. Hieman historian havinaa löytyy kuitenkin tästä vuosikertomuksesta Merja Leppäsen haastattelusta. Merjalle lämmin kiitos yli 40 vuoden työurasta meillä!

Erityisesti minua ilahduttaa se, että saavutimme kasvutavoitteet siitäkin huolimatta, että pandemia ravisteli monia toimialoja. Yhteishankintojen käyttö kasvoi 135 miljoonalla eurolla. Asiakkaamme hyödynsivät myös Hanselin kilpailutuspalvelua sekä hankintatoimen kehittämispalvelua entistä enemmän. Tämä kaikki on suoraan seurausta hienosta yhteistyöstä niin asiakkaidemme kuin sopimustoimittajiemme kanssa. Sitoutunut ja osaava henkilöstömme on tehnyt upeaa työtä, josta suurin osa tehtiin päättyneenä vuonna kotoa käsin.

”Alkaneelta vuodelta odotamme yhä lisää kasvua, ja toivotamme uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi.”

Alkaneelta vuodelta odotamme yhä lisää kasvua, ja toivotamme uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi. Yksi tulevan vuoden kohokohdista onkin se, että nykyisten asiakkaidemme lisäksi myös perustettavat hyvinvointialueet voivat alkaa käyttää Hanselin palveluita. Olemme siis vahvasti koko julkishallinnon yhteishankintayksikkö jatkossakin.

Vastuullisuuden merkitys ja siihen liittyvä raportointitarve on ennennäkemättömän suuri kaikilla asiakkaillamme. Osaltaan tähän on varmasti vaikuttanut pari vuotta sitten julkaistu, ensimmäinen kansallinen julkisten hankintojen strategia. On hienoa työskennellä julkisten hankintojen parissa juuri nyt, kun suuntaamme isolla joukolla kohti yhdessä asetettuja tavoitteita.

Suurena hankintayksikkönä pidän aktiivisuuttamme julkisten hankintojen kehittämisen areenoilla erityisen tärkeänä siksikin, että meillä on hankkimisesta niin vankka käytännön kokemus. Tavoitteita on helppo asettaa, mutta aina on tärkeää miettiä myös sitä, millaisten tavoitteiden saavuttaminen on julkisten hankintojen ja niiden kilpailuttamisen kautta mahdollista ja järkevää.

Julkisten hankintojen parempien käytäntöjen eteen teemme työtä joka päivä. Isona painopisteenä tässä on jo muutaman vuoden ajan ollut digitaalisten välineiden kehittäminen. Tämä liittyy moneen tärkeään arvoon, kuten julkisten hankintojen mahdollisimman suureen tehokkuuteen ja vastuullisuuteen, kun papereiden pyörittäminen vähenee. Olemme rakentaneet työvälineitä kilpailuttamiseen ja myös koko palveluvalikoimamme tarjoileva hansel.fi on uudistunut entistä paremman käyttäjäkokemuksen takaamiseksi. Toivottavasti asiointi verkkopalvelussamme on nyt sinulle entistäkin sujuvampaa!

Hanselin järjestämät webinaarit eri aiheista ovat olleet todellinen yleisömenestys, joten näitä on jatkossakin tarjolla. Vaikka virtuaalisesti tapaaminen on helppoa ja tehokasta, odotan kovasti myös tapaamisia ihan kasvotustenkin. Toiveikkaina suunnittelemme ensi syksylle tapahtumien kiertuetta useille paikkakunnille ympäri Suomea. Pian nähdään!